Vorbind (1998-2004)
print

Vorbind / Speaking a fost o serie de performance-uri realizate pe parcursul mai multor ani in care am citit in spatii publice diferite nume ori cuvinte din carti si dictionare, selectia acestora avand semnificatii politice. Toate performance-urile au fost de lunga durata, fara pauze si au presupus o puternica implicare fizica, sondand limitele fiziologice ale procesului vorbirii.

Performance-uri:
Speaking 1, Festivalul de performance Surasul Giocondei, Chisinau (MD), 1998, curator: Octavian Esanu


Cu ocazia petrecerii de deschidere a festivalului, am citit timp de 5 ore fara pauza si fara sa beau apa, toate cuvintele din Micul dictionar explicativ al limbii romane. In Republica Moldova, chiar daca majoritatea populatiei vorbeste limba romana, aceasta oficial este denumita limba moldoveneasca de catre puterea politica de la Chisinau cu scopul de a nu da argumente pentru unirea Republicii Moldova cu Romania.

 

Speaking 2, AnnArt Performance Festival, Sf. Gheorghe (RO), 1999

Speaking 2 a fost un performance dedicat memoriei masinii mele, complet distruse intr-un accident de masina in 1998, din care am scapat teafar. Intr-o poiana dintr-o padure aflata la marginea taberei unde a fost organizat festivalul, am recitat timp de 4 ore, in singuratate, fara pauze si fara sa beau apa, toate zilele traite de mine pana atunci. Am fost legat cu o sfoara de un mesteacan alb aflat in centrul poienii si m-am deplasat in cerc in jurul mesteacanului, facand cate un pas la fiecare zi recitata.

 

Speaking 3, Fabs Show, Poznanski Factory, Lodz (PL), curator: Malgorzata Sidor, 2001


Intr-o mare curte interioara dintr-o fosta fabrica textila din Lodz, actualmente un mare shopping-mall, am citit pana la miezul noptii numele tuturor ofiterilor polonezi asasinati in septembrie 1940 in padurea Katyn de catre NKVD, politia secreta a lui Stalin. Nu am baut apa si nu am luat nici o pauza... Dupa ce s-a inserat am citit numele la o lanterna...

Speaking 4, MOPE 2 Performance Festival, Vasa (FI), 2002


Performance-ul a avut loc intr-o sauna improvizata de mine in centrul orasului Vasa din vestul Finlandei, intr-o regiune cu populatie predominant suedeza. Am citit toate numele din cartea de telefon a localitatii Nykarleby, aflata in apropiere, unde, prin sustinerea comunitatii, functiona o Facultate de arta.

 

Speakings, serie de 3 performance-uri radiofonice, Kunstradio Viena, redactor: Janette Pacher, 2002

5
Matei Bejenaru, Speaking, performance in direct, ORF Kunstradio Viena, 2002

 

Speaking 5, I Am Here You Are There…, GFZK Leipzig (D), curator: Barbara Steiner, 2004


Speaking 5 este o continuare a performance-ului de la Chisinau din 1998, sase ani mai tarziu. Intre timp, in anul 2003 a aparut la Chisinau un Dictionar moldovenesc-romanesc, lucrare care isi propunea sa defineasca cuvinte specifice limbii moldovenesti. Performance-ul a avut loc la Uniunea Scriitorilor din Chisinau unde am citit intercalat cate o pagina din asa-zisul Dictionar moldovenesc-romanesc, respectiv alta din Micul dictionar explicativ al limbii romane, cu scopul de a le unifica intr-un proiect artistic... Pentru mine, Dictionarul moldovenesc nu este altceva decat o colectie de regionalisme romanesti...
Inregistrarea video a performance-ului a fost prezentata in cadrul expozitiei I am here, you are there, de la GFZK Leipzig in 2004.